Μαρ 07

Η διατροφική αξία του κυδωνιού

Το κυδώνι είναι ένα φρούτο με πλούσια διατροφική αξία για τον άνθρωπο, γι’ αυτό και δεν προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι υπάρχουν γι’ αυτό γραπτές αναφορές από την αρχαιότητα.

Είναι ένα φρούτο πλούσιο σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά, που το καθιστούν έναν από τους πιο υγιεινούς καρπούς της φύσης και γι’ αυτό θα μπορούσε να βρίσκεται στην καθημερινή διατροφή κάποιου.

Είναι υψηλής περιεκτικότητας σε κάλιο, βιταμίνη C (που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και θωρακίζει τον οργανισμό απέναντι σε λοιμώξεις και ασθένειες), Α καθώς και βιταμίνες του συμπλέγματος Β ( όπως η θειαμίνη και ριβοφλαβίνη που βοηθούν στην ενίσχυση της μνήμης και η καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου). Επίσης περιέχει θρεπτικά συστατικά όπως ο σίδηρος και ο φώσφορος.

Έχει ακόμη τανίνη σε ικανοποιητικές ποσότητες, στοιχείο με πολύ ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Επιπλέον περιέχει πηκτίνη, που είναι γνωστή για τον έλεγχο της χοληστερίνης και του διαβήτη τύπου 2. Οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτό το καθιστούν σύμμαχο για την αντιμετώπιση εντερικών προβλημάτων όπως η δυσκοιλιότητα.

Επιπλέον, τα κυδώνια συμβάλλουν στην καλή υγεία των οστών λόγω της περιεκτικότητάς τους σε χαλκό, ο οποίος μειώνει τις βλάβες στους ιστούς και συμβάλλει στη καλύτερη υγεία των οστών και των νεύρων. Ακόμη, οι αντιοξειδωτικές ουσίες του έχουν την ικανότητα να καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες που είναι υπεύθυνες για την δημιουργία πολλών ειδών καρκινικών κυττάρων στο σώμα μας.

Τέλος, επειδή είναι φτωχά σε αλάτι αλλά πλούσια σε κάλιο αποτρέπουν την κατακράτηση υγρών αλλά και προστατεύουν από καρδιαγγειακές παθήσεις.

Ακολουθεί πίνακας με την αναλυτική περιεκτικότητα 100γρ κυδωνιού σε θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες και ανόργανα στοιχεία.

Θρεπτική ΣύστασηΠοσότητα
Νερό83.8g
Ενέργεια57Kcal
Πρωτείνη0.4g
Λιπίδια0.1g
– Κορεσμένα Λιπαρά0.01g
– Μονοακόρεστα Λιπαρά0.036g
– Πολυακόρεστα Λιπαρά0.05g
– Τρανς Λιπαρά0g
Υδατάνθρακες15.3g
Φυτικές Ίνες1.9g
Ασβέστιο11mg
Σίδηρος0.7mg
Μαγνήσιο8mg
Φώσφορος17mg
Κάλιο197mg
Νάτριο4mg
Ψευδάργυρος0.04mg
Χαλκός0.13mg
Σελήνιο0.6mg
Βιταμίνη C15mg
Θειαμίνη0.02mg
Ριβοφλαβίνη0.03mg
Νιασίνη0.2mg
Παντοθενικό Οξύ0.081mg
Βιταμίνη B60.04mg
Φολικό3μg
Βιταμίνη Β120μg
Βιταμίνη Α40IU
Χοληστερόλη0mg