Το κυδώνι είναι φρούτο του δέντρου κυδωνιά, που ανήκει στην οικογένεια των Ροδοειδών και λέγεται πως ήταν ενδημικό φυτό της πόλη “Κυδωνιά” του Μινωικού βασιλείου, των σημερινών Χανίων της Κρήτης.
Ωστόσο το κυδώνι είναι ένα φρούτο που απολάμβανε ευρείας αποδοχής στην αρχαία Ελλάδα και αναφερόταν ως ο ιερός καρπός της Αφροδίτης. Η αναφορά αυτή προέρχεται από τον μύθο του “μήλου της Έριδος”.
Τα χρόνια που στον Όλυμπο κατοικούσαν οι δώδεκα θεοί, ο Δίας αποφάσισε να παντρέψει το βασιλιά της Φθίας Πηλέα µε τη Θέτιδα, που ήταν θαλάσσια νεράιδα. Ενώ στο γάμο ήταν καλεσμένοι όλοι οι θεοί και όλες οι θεές, κανείς δεν κάλεσε την θεά της φιλονικίας, την Έριδα, γιατί όπου εμφανιζόταν ξεσπούσαν καβγάδες. Εκείνη θυμωμένη με την συμπεριφορά των άλλων θεών, πήγε αόρατη στο γάμο και άφησε ένα χρυσό μήλο που επάνω έγραφε “καλλίστη”, δηλαδή στην ομορφότερη.
Το μήλο διεκδίκησαν η Ήρα, η Αθηνά και η Αφροδίτη και ζήτησαν από το Δία να αποφασίσει ποια θα έπρεπε να το πάρει. Ο ίδιος, για να μην στενοχωρήσει καμία, τους είπε να πάνε στο βουνό Ίδη της Τροίας και να ζητήσουν από τον Πάρη, γιο του βασιλιά Πριάμου, να αποφασίσει ποια είναι η ομορφότερη θεά στην οποία θα έπρεπε να δοθεί το μήλο.
Ο Ερμής, μαζί με τις θεές και το μήλο, πήγε στον Πάρη, του έδωσε το χρυσό μήλο της Έριδος και του μετέφερε το θέλημα του Δία. Τότε ο Πάρης έδωσε το χρυσό μήλο στην Αφροδίτη, η οποία του έταξε να του βρει την πιο όμορφη γυναίκα για να παντρευτεί. Η ίδια έστειλα τον Πάρη στην Σπάρτη για να πάρει την ωραία Ελένη από τον Μενέλαο, γεγονός που στάθηκε η αφορμή να ξεσπάσει ο Τρωικός πόλεμος.
Γι’ αυτό και το κυδώνι αποδόθηκε από τους αρχαίους Έλληνες στην θεά Αφροδίτη και λατρευόταν ως το φρούτο του έρωτα και της γονιμότητας. Στα ίδια χνάρια αιώνες αργότερα οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν με μελέτες πως το φρούτο μπορεί όντως να έχει αφροδισιακές ιδιότητες.
Comments are closed.